Ανακοινώσεις
Δεν βρέθηκαν θέματα εδώ
«Μαθητικό Ψηφιακό Φόρουμ», το οποίο λειτουργεί ως δυναμική συνέχεια και εμπέδωση της ώσμωσης, συνεργασίας και ανταλλαγής ιδεών και γνώσεων που έχουν πετύχει με τη δεκαετή τους λειτουργία τα Ευρωπαϊκά Μαθητικά Συνέδρια πάνω και πρώτα απ’ όλα μεταξύ μαθητών αλλά επίσης και μεταξύ εκπαιδευτικών.
Αποτελεί μία Σύγχρονη/Ψηφιακή «Αρχαία Αγορά» Μαθητών και Μαθητριών με επίκεντρο τις δράσεις των μαθητών και των σχολείων τους. Ένα χώρος για συστηματική ανταλλαγή ιδεών, γνώσεων αλλά και συνεχούς παρουσίασης, ανάδειξης και περαιτέρω ανάπτυξης των εργασιών και των πρωτοβουλιών που παρουσιάζονται σε κάθε συνέδριο και οι οποίες συχνά ανατροφοδοτούν τον διασχολικό διάλογο και εξελίσσουν το ενδιαφέρον των μαθητών και των καθηγητών τους -πάντα στο πλαίσιο της σχολικής ζωής και δράσης- με απώτερο στόχο την ενίσχυση τη μαθησιακής εμπειρίας.
1. Στόχοι και σκοποί του Μαθητικού Ψηφιακού Φόρουμ
- Συνεργασία και Διάλογος: Οι μαθητές και οι καθηγητές μπορούν να συνεχίσουν τη συζήτηση των θεμάτων που αναπτύχθηκαν στο συνέδριο και να εργαστούν πάνω σε νέες ιδέες και προτάσεις.
- Κοινότητα Μάθησης: Ένας χώρος όπου μαθητές και εκπαιδευτικοί μοιράζονται εκπαιδευτικό υλικό, αναλύουν θέματα, και προωθούν την κριτική σκέψη.
- Προώθηση/υλοποίηση πρωτοβουλιών: Οι μαθητές μπορούν να προτείνουν και να υλοποιούν διάφορες δράσεις, που προτάθηκαν και παρουσιάστηκαν ή συζητήθηκαν κατά το συνέδριο αλλά και νέες που μπορούν να έχουν προκύψει από τον διασχολικό διάλογο.
2. Τι περιλαμβάνει το Μαθητικό Ψηφιακό Φόρουμ
- Χώροι συζήτησης (φόρουμ): Διάφορες θεματικές κατηγορίες για συζητήσεις που σχετίζονται με τα θέματα του συνεδρίου, αλλά θα αφορούν και σε άλλα πεδία επίκαιρου ενδιαφέροντος όπως περιβαλλοντική βιωσιμότητα, τεχνολογία/τεχνητή νοημοσύνη, κοινωνία και πολιτισμός κ.λπ.
- Εργαλεία συνεργασίας: Χώροι για ψηφιακές συν-εργασίες, κοινή ανάπτυξη δραστηριοτήτων (project), ακόμα και εργαλεία για ομαδική εργασία.
- Αρχειοθήκη/Υλικό: Ψηφιακό αποθετήριο όπου μπορούν να αναρτηθούν παρουσιάσεις, βίντεο, εργασίες από το συνέδριο αλλά και άλλο υλικό που προκύπτει κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους όπως ομιλίες, μελέτες, podcast.
- Καλεντάρι και εκδηλώσεις: Αναρτήσεις για μελλοντικά συνέδρια, νέες συναντήσεις, συζητήσεις και εκδηλώσεις, καθώς και σχετικές ανακοινώσεις
3. Ρόλοι μαθητών και καθηγητών
Μαθητές:
- Συντονισμός συζητήσεων πάνω σε συγκεκριμένα θέματα, προωθώντας τη συνεργασία και τη δημιουργικότητα.
- Δημιουργία και συντονισμός ομάδων εργασίας για διάφορες δραστηριότητες /εργασίες (projects), είτε με τη βοήθεια των καθηγητών είτε αυτόνομα.
- Ανάρτηση εκπαιδευτικού και ενημερωτικού υλικού, όπως κείμενα, ομιλίες, άρθρα, βίντεο ή παρουσιάσεις.
- Ανάπτυξη και οργάνωση εθελοντικών δράσεων, περιβαλλοντικών και κοινωνικών πρωτοβουλιών.
Εκπαιδευτικοί:
- Υποστήριξη και Καθοδήγηση σε εκπαιδευτικά θέματα, παρέχοντας υλικό και δίνοντας καθοδήγηση για τις συζητήσεις.
- Αξιολογήσεις και κριτική ανατροφοδότηση σε μαθητικές εργασίες. Λειτουργία και ως μέντορες για την ανάπτυξη πρωτοβουλιών.
- Συμμετοχή στις συζητήσεις για τη διαμόρφωση του περιεχομένου τους, διασφαλίζοντας την ακαδημαϊκή ποιότητα και ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή.